Pentti Sarpaneva

Korutaiteilija Pentti Sarpanevalla (1925-78) on tärkeä sija sodan jälkeisessä muotoilun, erityisesti designkorun historiassa. Hän oli jo 1960-luvulla omaleimainen uudistaja, joka ennakkoluulottomasti yhdisteli eri materiaaleja. 1960-luvun ekspressiivisyys näkyi Sarpanevan koruissa rikottuna ja hiomattomana pintastruktuurina ja muotojen monisärmäisyytenä.

Emalikoruihinsa hän liitti mm. veneniittejä. Häntä innostivat yhtä lailla luonto, perinteiset suomalaiset pitsit ja revinnäistyöt kuin vetoketjuteollisuuden jätemateriaalit. Vaikkain useat Sarpanevan koruista valettiin myös hopeasta ja kullasta, hänen suosikkimateriaali oli pronssi. Pienesineistössä Sarpanevaa kiehtoi lasin ja metallin yhdistäminen.

Sarpanevan 1960-70-luvuilla suunnittelemat korut ja pienesineet levisivät laajalti suomalaisiin koteihin ja ne ovat säilyttäneet suosionsa tänäkin päivänä. Hänen yhteistyökumppaneitaan olivat mm. Kalevala Koru, Turun Hopea sekä Kumelan lasitehdas. Turun Hopean tuotannossa on yhä runsaasti hänen suunnittelemiaan esineitä.